“12 april – zautima posebno mesto u istoriji LAZ-a“ – Igor Churkin

Pre tačno pola veka, 12 aprila je bila raspočeta nova era 12 veka – era istraživanja svemira, koja je bila otvorena Jurijem Gagarinom. Laz je bio uradio i svoja ulaganja u istoriju svemirskih istraživanja. Kao jedino u svetu preduzeće, LAZ je pripremao specijalne autobuse za prevoz sovjetskih kosmonauta. Na praktici svetske izgradnje autobusa, „svemirski“ modeli autobusa Laz su postali Know How.

Prvi autobus za prevoz kosmonauta je bio pripremljen pod rukovodstvom Kaškadamova Borisa Pavlovića, tadašnjeg direktora LAZ. Štafetu po proizvodnji „svemirskih autobusa“ je preuzeo na sebe naslednik Kašdamova – Aleksandar Seld, koji je postao direktorom preduzeća u 1966 godini. Najvišlji doprinos u istoriju razvoja LAZ-a je bio napravio baš on. Pri njegovom rukovođenju, “LAZ“ je postalo najsnažnijem preduzećem Sovjetskom Savezu.

Istorija svemirskog istraživanja i istorija „LAZ-a“ su tesno povezani medju sobom protekom godina. Ulaganja LAZ-a u svemirsku industriju su bila obeležena u Knjigi rekorda Ukrajine i Knjige rekorda Ginesa. Autobus LAZ je bio priznan jedinim autobusom u Ukrajini i u celom svetu, koji je dostavio prvog astronauta do platforme za poletanje, i takodje koji je prevezo največi broj kosmonauta.

U 2006 godini „LAZ“ je posetio astronaut i dvostruki heroj Sovjetskog Saveza – Boris Volinov, koji je čestitao zaposlenih sa 50 godišnicom od dana izlaska prvog autobusa. Osim toga, centar za pripremanje kosmonauta Jurija Gargarina, je dodelio diplomu predsedniku izvršnog odbora Igoru Churkinu.

Danas se navršava 50 godina od kad je Jurija Gagarin sišao sa autobusa LAZ, pomahao rukom i posle čega se sastojao prvi zavanični let u svemir. Po ovom slučaju, predsednik izvršnog odbora čestita svih zaposlenih i veterana LAZ-a. „Želim da se zahvalim i da čestitam sve one, koji su bili direktno učestvovali u olitvorenju u život ovog istoričkog posttupka i kovao slavnu istoriju naše fabrike. Našalost ostalo je malo tih veterana koji se dobro sećaju te slavne stranice u istoriji LAZ-a“ – kaže predsednik izvršnog odbora Igor Ćurkin.